Som arbetsgivare i Sverige får du inte säga upp personal hursomhelst. Det finns ett par lagar som du ska ta hänsyn till för att du inte ska riskera Arbetsdomstolen, höga kostnader eller att svärta ner ditt employer brand.

En uppsägning måste ha saklig grund, som det heter. Saklig grund är arbetsbrist och personliga skäl.

Arbetsbrist betyder att det finns en brist på just arbete, pengar eller intresse. Reglerna om arbetsbrist gäller bara tillsvidareanställningar. Tidsbegränsade anställningar är som huvudregel inte uppsägningsbara. Vid en arbetsbristsituation behöver du som arbetsgivare informera din personal och berörda fackförbund om vad som händer i ditt företag. Du behöver utreda olika möjligheter och konsekvenserna av en eventuell uppsägning. Du måste också förhandla med berörda fackförbund. Om du säger upp personal på grund av arbetsbrist ska du också komma ihåg att de har företrädesrätt till återanställning.

Personliga skäl betyder att en person inte klarar att utföra det arbete hen är anställd för. Det kan bero på t.ex. misskötsel, sjukdom eller inkompetens. Det ställs stora krav på dig som arbetsgivare för att kunna säga upp en person på grund av personliga skäl och du har en långtgående skyldighet till rehabilitering, kompetensutveckling eller omplacering. En uppsägning av personliga skäl kräver också utförlig dokumentation från dig som arbetsgivare och förhandlingar med berörda fackförbund. Det finns dessutom en tidsaspekt här. Som arbetsgivare måste man agera inom två månader efter det att man har fått kännedom om att arbetstagaren misskött sig.

På HR On Demand hjälper vi chefer att anställa, avveckla och utveckla rätt medarbetare. När det kommer till avveckling är det klokt att ta hjälp av någon som kan arbetsrätten. Hör av dig om du funderar kring uppsägningar eller om du sitter med det på ditt bord idag. Vi svarar på dina frågor eller driver din process. On Demand