HR On Demand Career Accelerator Programme (HROD CAP) är en unik möjlighet för dig som student att få ta del av ett erfarenhetsbaserat och affärsorienterat utvecklingsprogram inom HR. Som deltagare får du en personlig mentor som bollplank och dessutom får du tillgång till ett nytt nätverk utbrett över hela HR-Sverige.

Fina ord, ja. Men vad tycker egentligen de som deltagit de år som vi har genomfört CAP?  Vi har pratat med Frida Ellingsen som var en av de utvalda 2012.

Hur hittade du CAP?

Jag såg dels HR On Demands annons och fick dels information från en av mina föreläsare på Linnéuniversitetet, Stefan Vallerius, som då arbetade på HR On Demand.

Varför nappade du och sökte du?

Jag sökte till CAP av tre skäl. Det första var att det var en utmaning då bara åtta personer i hela landet skulle antas till årets omgång. Det andra var att programmet var riktad mot affärsorienterad HR vilket jag tyckte lät spännande. När jag sökte var jag även intresserad av att eventuellt arbeta med HR i Göteborg och jag såg det som en utmärkt möjlighet att knyta värdefulla kontakter. Det kändes helt enkelt som en väldigt bra språngbräda ut i arbetslivet.

Hur skulle du beskriva CAP?

Jag skulle beskriva CAP som otroligt roligt och inspirerande. Jag var alltid full av energi och lite extra passionerad i HR-frågor när jag lämnade våra träffar, vilket jag tycker är ovärderligt.

Vad var bäst med programmet?

HR, eller Human Resources som förkortningen står för, översätts på svenska till mänskliga resurser. Det jag tyckte var allra bäst med CAP var just de mänskliga resurserna; både deltagarna och konsulterna på HR On Demand som höll i utvecklingsprogrammet. Det var även givande att det var en mix av både utbildningar, seminarier, diskussioner och mentorskap.

Speciellt minns jag särskilt ett av utbildningstillfällena där Björn Mattiasson föreläste om ”The Golden Circle”, som handlar om att ställa sig frågan Varför innan man frågar sig Hur och Vad.

Vad från CAP har betytt mest för dig i din professionella roll?

Det jag tar med mig är dels det konsultativa förhållningssättet och dels det kontaktnät programmet gav mig. Vi deltagare från CAP12 träffas fortfarande regelbundet några gånger per år för att diskutera HR och frågor vi stöter på i vårt dagliga arbete. Då många av oss har ganska olika roller eller verkar inom olika branscher är det otroligt intressant att se hur vi tolkar och hanterar situationer.

Vem får ut något av att gå CAP?  

Jag tycker att personer som intresserar sig för HR och som är öppna för att ta emot och dela med sig av erfarenheter bör söka programmet. Du bör ha en vilja att lära dig och kunna ta eget ansvar, då programmet aldrig blir bättre än din egen insats och inställning.

 

Och med det sagt hoppas vi att vi har inspirerat dig lite extra att söka 2014 års version av CAP. Det är inte bara något som du kan skriva på ditt CV, det är en stabil grund när du väl ska kasta dig ut i arbetslivet!

Du hittar ansökningsformuläret här.