Vad är egentligen det goda ledarskapet?

Finns det något som alltid har varit viktigt för det goda ledarskapet? Som kan betraktas som ”universella” erfarenheter/egenskaper och håller i ett längre perspektiv? Och varför ska någon följa mig?

Frågan om det goda ledarskapet är inte ny och ledare har blivit ifrågasatta genom hela historien. Så var det när industrialismen ersatte jordbrukssamhället och så är det nu.

Christina Reumark skriver så här om Folke Hasselmarks bok:

 

[fullwidth_text alt_background=”none” width=”1/1″ el_position=”first last”]

”Ledarskapets kris är det industriella tänkandes kris” säger författaren till boken ”Följ mig!” i inledningen av boken. Vi i västvärlden lever i skiftet mellan det industrisamhälle som byggde välfärdsstaten och det samhälle som kallas kunskaps/informations/tanke-samhället. Detta påverkar vår syn på vad arbete är och vilket ledarskap som passar i denna nya miljö.

Vår traditionella syn på ledarskap korresponderar inte längre med tanken om den gode arbetaren som den tyste och foglige som troget gick till jobbet morgon efter morgon i väntan på den efterlängtade pensionen. Idag är den gode medarbetaren den som ser framåt, ifrågasätter och kan ställa om i förändringar som uppstår på arbetsplatsen. Våra arbetsplatser är fyllda med människor som är mer välutbildade än någonsin och vi arbetar platta organisationer.

Traditionella modeller för ledarskap ifrågasätts och utmanas alltmer. Författaren, som själv är ledarutvecklare, började fundera över vad ledarskap står för och hur det sett ut historiskt och sökte efter en bok som skulle göra honom klokare och ge ett större perspektiv i ämnet. Eftersom den boken inte fanns, så skrev han den själv!

Boken ”Följ mig!” tar sitt avstamp i antikens ledarskap och slutar med dagens spetsforskning inom ämnet ledarskap. Boken ger intressant fakta blandat med exempel på ledarskap från antiken och fram till våra dagar. Läsaren tas med på en historiks resa i ledarskap och är mycket lättläst och bitvis riktigt underhållande.

Ledarskapsforskningen har idag mer och mer fokuserats på interaktionen och kompetensen hos både den som leder och den som förväntas följa. Forskningen har också skapat en medvetenhet om att den som leder andra måste ta ansvar för sin egen utveckling som människa. Det går inte längre att spela ”rollen” som ledare. Det genomskådas alltid eftersom ledarskap handlar om vad du egentligen är.

Varför ska då andra följa mig? Ja svaret finner författaren i modern ledarskapsforskning som har identifierat en rad olika beteenden hos chefer som bidrar till att de som arbetar nära dem känner engagemang och tillfredställelse. Till dessa hör rättvisa, integritet, omsorg och tillit.

Boken vänder sig till alla chefer och ledare som vill få perspektiv på sin roll och givetvis också till alla medarbetare som vill leda sig själva och vill ta ansvar för sin egen personliga utveckling. Interaktion är ett nyckelord i det moderna ledarskapet!

[/fullwidth_text]

HR On Demand jobbar för att skapar tillväxt och framgångsrika företag genom att hjälpa chefer att anställa, utveckla och avveckla rätt medarbetare. Det här är vår ”bokklubb” där vi tipsar om böcker som kan vara till nytta i chefers och HR-ansvarigas vardag.

Vår medarbetare Christina Reumark är medlem i juryn för Årets HR-bok, och väljer tillsammans med övriga jurymedlemmar ut de böcker som varje år kommer ut och bedöms vara aktuella, angelägna och användbara. 10 böcker nomineras varje år och det är dessa som kommer presenteras lite närmare under denna vinjett.